В този епизод на подкаста В центъра на системата“ ще чуете отново

...
В този епизод на подкаста В центъра на системата“ ще чуете отново
Коментари Харесай

Невролозите: Инсултът отключва депресия

В този епизод на  подкаста „ В центъра на системата “  ще чуете още веднъж едни от най-добрите  експерти в региона на неврологията и съдовите заболявания

" Чувствах се добре, само че внезапно припаднах. Имах високо кръвно от дълго време, само че не съм пила медикаменти...Благодарна съм, че ме върнаха от оня свят... "

" Усетих, че получавам инсулт и незабавно повиках спешна помощ... ", описаха пацинетките Роза и Петя в на БНР " В центъра на системата " по тематиката за инсултите.



Слушайте епиздода тук:
  


От eпизода ще научите:

✅ В кои райони има профилирани инсултни центрове
✅ Защо в УМБАЛ " Св. Анна " се вършат най-големият брой тромболизи за България

✅ Златният стандарт в лекуването на инсултите

✅ Какви са последствията за човек след инсулт

✅ Кое е мобилното приложение за отриване на инсулт вкъщи

✅ Какви са аргументите за световъртежа

✅ Лечими ли са проблемите на вестибуларния уред

✅ Какво съставлява и по кое време се ползва ендуваскуларният способ на лекуване

✅ Всеки пациент с мозъчен удар ли е подобаващ за лекуване с този най-съвременен способ в медицината

✅ Каква е взаимовръзката сред тромболизата и ендоваскуларната процедура с оглед спасяването на пациент с инсулт
✅ Рехабилитация след инсулт
✅ Какво се покрива по НЗОК за инсултите

 УМБАЛ

Гости в епизода са:

✅ Доц. Росен Калпачки: Съвременното лекуване на инсулта защищава от инвалидизация - Началник клиника по нервни заболявания към УМБАЛ " Света Анна София "
✅ Доц. Георги Ангов  - невролог и отоневролог в Клиниката по нервни заболявания на УМБАЛ " Александровска "
✅ Д-р Нурфет Алиоски -  неврохирург в  Отделение по ендоваскуларна неврохирургия на болница Света Анна
 Център за инсулти

" Златният стандарт за лекуването на инсултите в цялостен за последните 20 години е тромболизата. Тя се ползва в границите на до 4 часа и половина от началото на инсулта. Методът е скъп, тъй като защищава от инвалидизиране .

В България обаче обстановката не е розова. Защото в границите на Европейски Съюз се счита, че една страна добре лекува инсултите, в случай че най-малко 5 на 100 от инсултите получават тромболиза . Средно в Европа всеки 10 получава тромболиза.

У нас едвам 2,3 на 100 от инсултите се лекуват посредством метода на тромболизата. Тоест тромболизата не е златен стандарт в България.

Вървим обаче в вярната посока - имаме разкрити 46 инсултни центъра в страната , само че единствено в дребна част от тях се вършат задоволителен брой тромболизи.

В УМБАЛ " Св. Анна " лекуваме 8 на 100 от всички инсулти в страната и 18 на 100 от мозъчните удари в София. В нашата болница обаче се извършават 41 на 100 от процедурите за България и 75 на 100 от тромболизите в столицата . Миналата година направихме съвсем 300 тромболизи. Втората болница е Токуда - с 43 тромболизи. Постигнахме го посредством смяна в организацията на работа в центъра. Такъв център няма избощо в Ямбол. А в Хасково се оправят отлично от няколко години.

Ние сме първият работещ и максимален инсултен център в страната. Тоест ние сме три пъти над междинното за Европа . Затова имаме съвсем на всеки три месеца оценки от Европейската организация по инсултите за център, който се оправя най-добре! ", сподели доцент Росен Калпачки.

Вторият по периодичност на използване на метода център е в Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. " Света Анна " образоват лекарите за инсултните центрове от страната .

 Доц. Георги Ангов

" Качеството на живот на пациент след инсулт постоянно е влошено. Някои остават с трайни проблеми в говора, има физикални и психически последствия. Ако се е реагирало в точния момент, в случай че се е приложила тромболиза или различен способ, последствията може да не са такива. След инсулт постоянно пациентите се депресират. В Александровска болница лекуваме такива хора.

Депресията се отключва поради директното увреждане на мозъчната тъкан от една страна, въпреки това депресията идва като психична реакция, поради това, че сте папарализиран, не можеш да приказваш, не можеш да се възстановиш незабавно след претърпян инсулт.

Депресията е сериозен рисков фактор за инсулт и сериозна последица от инсулта. Защото при депресията се трансформират посредници в мозъка, които могат да трансформират работата на мозъка и оттова да се стигне и до инсулт, разясниха още топ невролозите.

Доц. Калпачки заяви, че напълно скоро ще има приложения в мобилните телефони, които ще оказват помощ на околните да разпознаят първите признаци на инсулта . Човек ще може също самичък да се тества дали е застрашен от инсулт. В момента от Дружеството на неврология се събират контроли от заболели хора и здрави хора, за да се образова изкусвеният разсъдък да разпознава бъдещо прилошаване. Това ще стане факт околните месеци и приложението ще е безвъзмездна.

По думите доцент Ангов постоянно срещаният признак световъртеж , в огромна си част се дължи на болести, които са изцяло лечими. В по-редки случаи световъртежът е признак на тежки болести като инсулт, множествена склероза, мозъчен израстък, инфектиране на мозъка, тежки сърдечни аритмии.

 Д-р Нурфет Алиоски

" Заедно с сътрудниците невролози се занимаваме с лекуването на исхемичните инсулти посредство ендуваскуларните процедури ", разясни доктор Нурфет Алиоски от УМБАЛ " Св. Анна ".

" Този способ се ползва, когато не е било сполучливо лекуването единствено с тромболизата. Ендуваскуларният способ се ползва до шестия час. Ако пациенът постъпи сред 4 и шестия час от инсулта , също се ползва единствено тази животоспасяваща съвременна процедура.

НЗОК поема и двете процедури въпреки и не в задоволителна степен. Проблемът е в гъвкавото използване на двете клинични пътеки.

Водещата причина за смъртност в България за предходната година е мозъчният исхемичен инсулт, без значение от пандемията. Имаме 50 хиляди регистрирани за лекуване по НЗОК исхемични инсулти ", безапелационен е доктор Алиоски.

Д-р Алиоски добави, че постъпват младежи с тежки инсулти, поради генетична предиспозиция - тромбофилия. Затова пациент с приемственост е добре да си направи генетичен панел за тромбофилия . Изследването е ново за България и демонстрира вероятността за инсулт .

Всички епизоди на подкаста " В центъра на системата " ще намерите в:
В Apple Podcasts през iTunes
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР